Ga naar inhoud

Beste Magento Community,

Dankzij jullie heb ik veel geleerd, veel goede contacten ontmoet en vooral veel leuke momenten beleefd.
Het lijkt er echter op dat de Magento Community wat uitdagingen heeft. Tijd om die samen op te lossen!

Betaalprovidervergelijker.nl draait om begrijpelijke informatie over online betalen.
In dit artikel maak ik een uitstapje naar de e-commerce wereld en dan specifiek de Magento community.

Ben je op zoek naar informatie over iDEAL, Wero of Pay by Bank? Dan is dit artikel niet wat je zoekt.

Dit artikel is gericht aan iedereen die onderdeel is van de Magento Community en iedereen met een mening over Magento.

Aanleiding: MageUnconference 2025

Op 26 juni was ik aanwezig op het event MageUnconference
Een netwerk event voor de Magento community waar de bezoekers zelf de agenda bepalen (ter plekke door middel van een stemming).
Dat klinkt heel chaotisch, in de praktijk werkt het goed.

De dag is opgedeeld in tijdblokken. Er zijn meerdere zalen en per tijdblok kies je een zaal. Er zijn bezoekers (die bekend staan om de interessante onderwerpen) die van te voren presentaties voorbereiden.
Er zijn ook onderwerpen die minder goed zijn voorbereid, daar moet het meer komen vanuit de bezoekers.

Hoe maken we de community weer levend?

Een van de onderwerpen was: Hoe maken we de Magento community weer levend?
Tijdens de discussie ging dat twee kanten op:

1. Hoe zorgen we dat de Magento community weer meer gaat bruisen?

2. Hoe zorgen we dat ondernemers weer voor Magento kiezen?

Zelf heb ik ook met veel plezier voor Magento agencies gewerkt en een levende community rond Magento is goed voor de innovatie (maar ik voel mij nu ook geen onderdeel meer van de community en/of betrokken omdat ik afgelopen jaren niet met Magento bezig was).

Ook spreek ik regelmatig webshop eigenaren die bewust niet meer voor Magento kiezen.
Kortom, goede onderwerpen om over te spreken.

Er zijn in de huidige community gelukkig nog veel bedrijven en mensen die veel kennis delen en de community laten bruisen. Denk hierbij aan agencies zoals Elgentos, maar ook personen zoals Jeroen Boersma , Michiel Gerritsen en Jisse Reitsma/Yireo

Ook op de events is de sfeer bruisend: Iedereen is welkom.
Een praktijk voorbeeld is de Pacman Rule
Developers zijn over het algemeen niet de beste netwerkers, maar mede dankzij deze informele afspraak voelt iedereen zich welkom en is aansluiting vinden makkelijk.

Maar er speelt zeker wel iets, en daarom steun ik ook de initiatiefnemer van deze discussie op MageUnconference.
Tegelijk ben ik ook kritisch op de Magento Community.
(mijn oorspronkelijke titel voor dit artikel was ook Beste Magento Community, stop met janken!)

Voordat ik tot een conclusie kom gaan we eerst terug in de tijd.

Van OsCommerce naar Magento 2 in een vogelvlucht.

Mijn eerste e-commerce ervaring was in 2009 in OsCommerce.
E-commerce was opkomend, OsCommerce was een logische keuze om een webshop mee te ontwikkelen (Magento bestond wel al).
Elk jaar werd Magento populairer (elk jaar kwamen er wel andere webshop systemen bij).

Magento was er in twee varianten: De betaalde variant en de gratis variant.
Vooral de gratis variant was in Europa populair. Veel (technische) ondernemers gingen er zelf mee aan de slag of lieten een programmeur er een webshop mee maken. Het was helemaal opensource en er waren goede handleidingen beschikbaar. Het was relatief simpel: één pakket en dat kon je zelf naar eigen inzicht aanpassen.

Er waren programmeurs die alle aanpassingen netjes deden, maar er waren ook veel beunhazen.
Maatwerk werd rommelig gedaan, dit kun je vergelijken met het werk van een elektricien. Je verwacht dat ze de juiste kleur kabel gebruiken zodat je in de toekomst precies weet hoe alles zit. Maar het werkt ook prima als je de kleuren omwisselt. Maar je weet ook zeker dat het mis kan gaan of een volgende aanpassing duurder kan gaan worden.

Ook werden er veel plugins gebruikt die overbodige code toevoegen aan de webshop waardoor de kans op problemen toeneemt.

Magento 2

Magento kreeg regelmatig updates, maar de grote update kwam in 2015: Magento 2
Dit was een heel ander pakket onder de motorkap. Veel complexer en het ontwikkelen moest je echt netjes doen om problemen te voorkomen. Veel Magento agencies bleken daar toch wel mee te worstelen. De projecten werden duurder en niet iedereen kon technisch meekomen.

Voor de kwaliteit van de Magento webshops is dit een goed proces geweest. De agencies die nu nog op Magento 2 werken weten vaak goed wat ze doen. Agencies die onvoldoende meekwamen zijn op andere e-commerce systemen overgestapt zoals WooCommerce, Shopify en Shopware. Wat ook meetelde was dat Magento 2 in het begin erg instabiel was. Het werkte niet altijd zoals verwacht. De rekening voor het meerwerk ging vaak naar de opdrachtgever.

Adobe is de eigenaar van Magento. Om een Adobe Partner te zijn moesten agencies in sommige gevallen ook verplicht een aantal enterprise licenties afnemen. Dit heeft ook geleid naar situaties waarbij ondernemers onterecht die kant op werden geduwd terwijl dat niet altijd de beste keuze was.

Het volgende probleem was de front-end. Die was traag dus zochten agencies naar beter beheersbare oplossingen.
Er werd van alles genoemd als the next best en de ondernemers betaalden de rekening van deze zoektocht. Meer informatie over de front-end Magento 2 situatie is te lezen in het artikel De Loki Checkout integreert standaard alle betaalproviders en brengt de keuze voor een betaalprovider daardoor terug naar de ondernemer.

De voorlopige conclusie die ik hier aan verbind:
Er is een groep ondernemers in Nederland die vervelende ervaringen met Magento hebben gehad in de periode tussen 2008 / 2023

Deze groep ondernemers zal zelf niet snel terug komen naar Magento (wat niet erg is want Magento is niet altijd de beste keuze voor ze) en zal ook niet positief over Magento spreken richting andere ondernemers (dat is belangrijker).

In aanraking komen met Magento: Zolderkamer vs Agency

In 2008 kon je Magento installeren en aan de slag gaan. Je kon het ook met vrij goedkope hosting zelf online zetten. Liep je vast dan kon je op forums terecht, op chat kanalen en naar bijeenkomsten gaan. Zo werd je elke keer wat beter. Tegenwoordig is dat anders.

Magento 2 is dermate zwaar en complex dat je specifieke hosting nodig hebt. Ook de verschillende front-end oplossingen die je bijna standaard nodig hebt (omdat online iedereen daarover publiceerd) zijn niet kosteloos beschikbaar.
Als hobby project een volledig project opzetten om het te leren en te ontdekken hoeveel je ermee kunt is lastig.

Omdat het onzeker is welke koers Adobe gaat varen met Magento is ook Mage-Os opgericht. Een goed initiatief, maar als nieuwkomer wel weer een extra complexiteit.

Gemiddelde leeftijd MageUnconference

Rond 2010 zag je op Magento bijeenkomsten bezoekers van alle leeftijden. Maar op MageUnconference zag je weinig jongeren. Dat zal deels te maken hebben met de technische stack, de nieuwe generatie werkt liever met andere systemen. Ook was in 2008 e-commerce ontwikkeling heel populair, tegenwoordig is dat minder en zijn jongeren bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld AI als afstudeerstage. Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog steeds genoeg junior developers zijn die best wel interesse hebben (maar nog niet voor een Magento agency werken). Een ticket kost echter 180 euro. Als je er zakelijk naar toe kunt erg goedkoop maar als je bijvoorbeeld als student ermee bezig bent veel geld.

De voorlopige conclusie die we hieraan verbinden: Als junior developer is het niet makkelijk om kennis te maken met Magento en de Community.

Conclusie

Ik gun de Magento Community weer gaat bloeien zoals vroeger. Daarom denk ik dat de volgende punten aandacht verdienen:

Zorg dat buiten de community het beeld van Magento weer verbeterd.

Vroeger was de keuze voor een platform beperkt en Magento een logische keuze voor wat grotere webshops. Tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven, dus zorg in elk geval dat het beeld van Magento goed is. Hoe ik dit zelf kan doen:

Ik kan een teleurgestelde ondernemer en een agency aan het woord te laten in een artikel.
Wat ging er mis in de migratie van 1 naar 2?
Wat waren de kosten? Hoe zou een agency dit nu doen?
Wat zou dat kosten?

Ik zou dit graag samen met een Magento Agency oppakken, neem gerust contact op.

Zorg dat juniors weer met Magento in aanraking komen.

  1. Vroeger was opensource software vaak ook gratis beschikbaar, tegenwoordig niet altijd. Dat hoeft ook zeker niet, maar heeft wel invloed op wie ermee in aanraking komt en de community erom heen. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als er makkelijker development license's beschikbaar zijn.

  2. Ook zouden betaalde events bijvoorbeeld gratis kunnen zijn als je nog geen geld aan Magento verdient of via de Hogeschool docenten wat gratis tickets beschikbaar stellen. Er zijn voldoende Magento developers en agencies die banden hebben met Hogescholen.

  3. Veel agencies zoeken seniors. Begrijpelijk, maar investeer ook in juniors. Biedt stageplekken aan via Hogescholen, biedt jezelf als gastspreker bij Hogescholen. Seniors komen niet zomaar uit de lucht vallen.

Steun Mage-OS Nederland

Voor 10 euro per jaar ben je lid van Mage-OS Nederland.
https://nl.mage-os.org/nl/lid-worden

Ik heb zelf in elk geval veel geleerd van de Magento Community, bedankt daarvoor. ❤
Feedback? Aanvullingen? Vragen? Stuur mij een bericht op Linkedin of stuur een e-mail